Інструменти, які спростять роботу SMM-спеціаліста

Якби кожну професію називали за асоціацією з тим, які обов'язки передбачає посада, то SMM-спеціалісту без роздумів дістався б «шестирукий багатоніг». Це ж стільки всього треба в голові тримати протягом дня, щоб і все вчасно виконати, і красиво, і змістовно, і головне — результативно!

Добре, що разом із розвитком ніші SMM поповнюється й список інструментів, якими  можна послуговуватися в роботі. У цій статті ми зібрали найпопулярніші з тих, якими користуємося самі й учні онлайн-школи SMM NewLook.

Безкоштовний майстер-клас

для SMM-спеціалістів

Дізнатися більше

Програми для створення візуалу й відео

Якісні візуал і відео — це основа успішного постингу в соцмережах. 

Серед  застосунків / програм для створення візуалу ми для вас обрали сім найпопулярніших.

Canva. Універсальний інструмент для створення різноманітних дизайнів: від дописів у Instagram до презентацій. Тут є велика бібліотека шаблонів, шрифтів і графічних елементів. Якщо враховувати кількість користувачів зі сфери диджитал-маркетингу, то цю програму можна назвати бузиновою паличкою Дамблдора у світі дизайну, майнд-карт і заставок на YouTube. Якщо ви уважно стежите за інстаграм-сторінкою @newlook.smm, то знаєте секретні коди для цього додатка. Якщо ще ні, запрошуємо завітати до нас в Instagram 😊

LineCamera. Якщо описати цей застосунок коротко, то це спрощена версія фотошопу. У ній можна зі смартфона змінювати риси обличчя: вирівнювати тон шкіри, коригувати розміри носа, очей, губ або інших частин тіла. Словом, маст хев, якщо виправлення треба внести швидко.

Leto. Цей застосунок допоможе вам зробити сториз в Instagram у рази цікавішими! Тут є безліч стикерів і понад 500 кольорових і каліграфічних шрифтів, скопіювати які можна за одну секунду. Ще один плюс — доступ безкоштовний!

Instories. Назва застосунку говорить сама за себе — із ним ваші сториз будуть у надійних «руках». Тут ви знайдете безліч шаблонів у різних стилях (мінімалізм, бізнес, мозаїка, арт, неон тощо), макетів і стокових зображень у гарній якості. Якими ще фішками може потішити вас це застосунок? Величезною колекцією музики для сториз під будь-який настрій, шрифтами з анімацією та підтримкою різних форматів: вертикальним для сториз (9:16) і квадратним для дописів (1:1). І ще одна плюшка насамкінець — для початку роботи не потрібна реєстрація або додаткові налаштування. 

Базарт. Працювати в цьому застосунку легко та зрозуміло. Інструментів для творчості тут, як зірочок на небі! Так, ви зможете: 

  • видаляти тло й не бажані предмети з будь-якого фото
  • розміщувати продукти й людей на неймовірних фонах, згенерованих ШІ 
  • перетворювати розмиті фото на якісні в HD 
  • покращувати свої фото завдяки експозиції, насиченості, яскравості, теплоті, тону, тіні, підсвітці й розмиттю
  • професійно вирізати фото за допомогою зручних інструментів обрізки й гумки
  • створювати дизайн власних стикерів WhatsApp
  • застосовувати різні фотофільтри

І це ще неповний перелік функцій, щоб проявляти свою творчість на повну.

Pinterest. Це безкрайній простір референсів для візуала! Якщо не знаєте, де черпати натхнення, — велкам у світ нескінченних ідей. 

MagicCut. У цьому застосунку ви знайдете все, що треба для редагування зображень: стильні ефекти, фільтри, тексти, спеціальні шрифти й понад 100 макетів колажу із миттєвим міксом до 8 фотографій в одному. Тобто змінити контраст, насиченість, кольори, обрізати чи повернути об’єкт — легко. Для SMM — це топ!   

Деякі з цих застосунків можна використовувати й для монтажу відео, але ми радимо користуватися трьома спеціалізованими.

Liro. Це справжня знахідка для тих, хто хоче додавати українські субтитри до відео без зайвих зусиль: застосунок легко розпізнає голос і автоматично згенерує субтитри. Користуватися ним просто: відкрив, завантажив відео, вибрав мову і вуаля — субтитри готові! А якщо потрібно щось виправити, то на одному екрані це можна зробити за кілька секунд. Особливість Liro полягає у тому, що він підтримує 87 мов, що робить його універсальним інструментом для створення відеоконтенту. Правда, є мінус: додаток доступний лише для iPhone, для Android офіційної версії немає.

INSHOT. Заслужене місце в трійці найкращих застосунків для швидкого монтажу відео, на нашу думку, займає цей. INSHOT не псує якості відео, зручний у використанні, має зрозумілий інтерфейс і безліч фільтрів. Словом, він ідеальний для створення контенту в соцмережах.

VN. Це безкоштовний застосунок із безліччю інструментів для редагування відео. Зараз він чи не найпопулярніший, принаймні в Україні — точно. Майже всі відео з ТікТок створені за допомогою нього. І це зрозуміло, VN — один із небагатьох застосунків у своїй лінійці, який не псує якості відео. А ви точно знаєте: ніщо так не може зіпсувати настрій SMM-спеціалісту, як погана якість відео, в яке ти вклав усю душу. 

Програми для смм

Програм для смм також існує багато, але ми відібрали найпопулярніші й водночас різні за метою застосування.

Buffer

Це американський застосунок, тому інтерфейс в нього — англомовний. Але в браузері можна перекладати, тож користуватися легко навіть без знання іноземної.   

Для чого використовувати. Для планування дописів у таких соцмережах, як Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube, TikTok. 

Вартість. Є безкоштовний план, який дає змогу підключати до 3 облікових записів і планувати до 10 дописів водночас. Платні плани (Pro, Premium, і Business) надають більше можливостей: розширену аналітику, управління більшою кількістю акаунтів, а також додаткові функції для командної роботи​.

Hootsuite

Це потужна платформа для управління соцмережами, яка підходить для роботи як і з малим, так і з великим бізнесом. Інтерфейс також англомовний, але так само за допомогою перекладу в браузері все легко зрозуміти.

Для чого використовувати. Для  планування, публікування, моніторингу згадок бренду та аналізу контенту в Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn і YouTube.

Вартість. Є безкоштовний план, який дає змогу підключати до 2 облікових записів і планувати до 5 дописів водночас. Платні плани надають необмежене планування публікацій і більше можливостей на підключення облікових записів:  

  • професійний — до 10
  • командний — до 20
  • бізнес — до 35

Hootsuite також пропонує 30-денну безкоштовну пробну версію платних планів.

Trello

У сфері smm не завжди вдається планувати публікації задовго наперед. Нові інфоприводи, контекст непередбачуваних подій, зміна стратегії просування — усе це змушує коригувати контент-план. Тому Trello, який до того ж має україномовну версію, стане вашим надійним помічником.

Для чого використовувати. Для створення завдань із можливістю:

  • перетягування карток на дошках, щоб змінити статус завдань
  • додавання описів, файлів, коментарів і тегів
  • інтеграції з іншими інструментами, як-от Google Drive і Slack

Вартість. Безкоштовний план дає змогу створювати до 10 командних дошок, карток до 10 осіб і обмежену кількість Power-Ups (додатків) на одну дошку. У платному плані функції змінюються залежно від тарифу:

  • Standard — необмежена кількість командних дошок, більше Power-Ups, додаткові налаштування безпеки та функції, зокрема поля для користувачів
  • Premium — розширена автоматизація, перегляди календаря, часові стрічки та розширені аналітичні інструменти
  • Enterprise — призначений для великих команд із розширеними функціями безпеки та адміністрування

Google Analytics

Зручний і багатофункціональний сервіс від Google допоможе завжди знати, що подобається вашій цільовій аудиторії.

Для чого використовувати. Якщо говорити глобально, то для аналізу трафіку на вебсайтах. А саме SMM-спеціаліст може послуговуватися цим сервісом, щоб розуміти, чи приводять соцмережі відвідувачів вебсайту клієнта й відповідно — коригувати свої дії в цьому напрямку, щоб покращити результати.

Вартість. Безкоштовний, але є розширена  платна версія Google Analytics 360, яка надає більше можливостей для великих бізнесів.

Inpreview

Хоч якими естетами ви були б чи наскільки добре розвинули б свою надивленість, не можна стверджувати, що те, як ви собі уявляєте візуал профілю у голові, буде на ділі мати такий самий досконалий вигляд. Цей застосунок зробить цей процес набагато легшим.

Для чого використовувати. Для планування візуальної стрічки в Instagram, зокрема попереднього перегляду стрічки Instagram, додавання нових фото і зміни їхнього порядку, оптимізації візуального стилю профілю.

Вартість. Безкоштовний, але може мати деякі платні функції, які надають розширені можливості для налаштування стрічки.

Вибір правильних інструментів для управління соціальними мережами є ключовим для успішної роботи в SMM. А тепер підсумуймо. Buffer і Hootsuite значно спрощують планування контенту та аналіз статистики. Trello допомагає організувати творчий процес. Завдяки Google Analytics можна глибше розуміти свою аудиторію, а Inpreview дає змогу заздалегідь оцінити візуальний вигляд стрічки. 

Чат гпт, який робить презентації

Ми звикли звертатися до ChatGPT із запитами щодо генерації текстів чи для пошуку інформації з якогось питання. Але ж це ще й чат, який робить презентації! 

Так, для якісної презентації знадобиться доопрацювання тексту. Так, краще довіряти чату створення окремих слайдів, а для остаточного оформлення все ж таки краще використовувати спеціалізовані програми, які роблять презентації. Попри це, переваги цього інструмента для SMM-спеціаліста також є:

  • додає цікаві факти, підкреслюючи ключові досягнення і створюючи професійні описи
  • допомагає адаптувати презентацію під конкретні потреби й очікування аудиторії, підкреслює саме ті моменти, які важливі для певного проєкту або ролі
  • допомагає будувати презентацію так, щоб інформація подавалася послідовно, зрозуміло, переконливо й не містила повторів
  • підбирає відповідний тон і стиль для презентації, щоб вона відображала потрібний характер і цінності
  • може запропонувати ідеї для візуальної частини презентації, зокрема, які слайди включити, як структурувати інформацію та навіть які кольори або шрифти підійдуть для бренду найбільше

Тож, якщо вам треба підвищити ефективність, спростити рутинні процеси й зробити контент цікавішим і персоналізованішим, ChatGPT — до ваших послуг.

Програми, які роблять презентації

За допомогою програм, які ми обрали, можна швидко й ефективно створювати презентації різної складності: від коротких доповідей до масштабних презентацій.

Microsoft PowerPoint

Найпопулярніша програма, яка робить презентації. Величезна кількість шаблонів і інструментів дають змогу адаптувати презентації під різні проєкти.

Чим буде корисною SMM-спеціалісту:

  • допоможе легко створювати візуально привабливі презентації для командних зустрічей
  • можна використовувати для створення детальних медіапланів, звітів по кампаніях і візуалізації стратегій просування для клієнтів

Google Slides

Безкоштовна онлайн-програма для створення презентацій, яка тісно інтегрується з іншими сервісами Google.

Чим буде корисною SMM-спеціалісту:

  • можна разом із командою одночасно редагувати й обговорювати стратегію просування проєкту 
  • ідеальна для командного планування контенту та проведення онлайн-брифінгів

Prezi

Програма для створення нелінійних презентацій, що дає змогу представити інформацію в більш динамічному й цікавому форматі.

Чим буде корисною SMM-спеціалісту:

  • дає змогу створювати динамічні презентації завдяки інтерактивній нелінійній подачі матеріалу, що ідеально підходить для креативних ідей у маркетингу
  • підходить для проведення навчальних сесій або презентацій для клієнтів

Ми розібрали переваги й недоліки кожної з програм, щоб ви могли обрати ту, яка підходить вам найбільше. Результат — у Таблиці.

Програми Переваги Недоліки
Microsoft PowerPoint
  • Великий вибір шаблонів
  • Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс
  • Багатофункціональні інструменти для створення складних презентацій
  • Інтеграція з іншими продуктами Microsoft
  • Може бути складною для новачків через великий функціонал
  • Платна ліцензія
Google Slides
  • Безкоштовна
  • Легка інтеграція з Google Drive
  • Є можливість спільного редагування в реальному часі
  • Обмеженіші можливості порівняно з PowerPoint
  • Залежність від інтернету
Prezi
  • Інтерактивні, динамічні презентації
  • Можливість створення нелінійних структур
  • Може бути складною для опанування початківцем
  • Платні плани для розширених функцій

Найкраще ПЗ для організації фото

Часто пам'ять смартфона в SMM-спеціаліста тріщить по швах від кількості відзнятого контенту й фотореференсів. Пропонуємо розв'язати цю проблему через спеціалізовані програми для організації фотоархівів.

Adobe Lightroom

Професійний інструмент для обробки й організації фотографій.

Чим буде корисним SMM-спеціалісту:

  • допомагає створювати якісні зображення для соцмереж
  • є можливість налаштування світла, тіней, контрасту, кольорів
Переваги Недоліки
  • Професійні інструменти обробки
  • Синхронізація з хмарою
  • Зручна організація фото
  • Платний
  • Складний для новачків
  • Потрібен час, щоб опанувати

Capture One

Потужна програма для обробки RAW-файлів і створення каталогу фотографій.

Чим буде корисною SMM-спеціалісту:

  • ідеальна для роботи з RAW-файлами
  • забезпечує високу якість обробки фото 
  • дає змогу точно налаштувати кольори
Переваги Недоліки
  • Висока якість обробки RAW
  • Потужні кольорові налаштування
  • Професійний каталог фото
  • Дорога ліцензія
  • Складний інтерфейс для новачків

Google Photos

Це найкраще пз для організації фото, а головне — безкоштовне.

Чим буде корисним SMM-спеціалісту:

  • можливість безкоштовно зберігати фото
  • можна, легко ділитися зображеннями між пристроями й платформами
Переваги Недоліки
  • Безкоштовна
  • Є хмарне сховище
  • Автоматичне сортування та пошук за категоріями
  • Обмежена професійна обробка
  • Залежність від інтернету для доступу до хмарних даних

Кожна з цих програм може бути корисною вам залежно від ваших потреб у конкретний момент часу.

Програми для створення контенту

Не знати SMM-спеціалісту всіх правил граматики та орфографії — не злочин. А от постити текст, не перевіривши його на помилки / унікальність за допомогою спеціалізованих застосунків — злочин. Так, цей текст ми також перевірили за допомогою них 😉

Copy.ai

Програма для генерації текстів різних форматів: від дописів у соцмережах до рекламних оголошень.

Чим буде корисною SMM-спеціалісту:

  • зможе швидко генерувати тексти різних форматів 
  • допоможе економити час і генерувати креативні ідеї
Переваги Недоліки
  • Швидкість створення контенту
  • Варіативність текстів
  • Підходить для різних платформ
  • Може знадобитися додаткове редагування для персоналізації

Grammarly

Інструмент для перевірки граматики й стилістики текстів.

Чим буде корисним SMM-спеціалісту:

  • можна легко й швидко перевіряти граматику, орфографію та стилістику текстів
Переваги Недоліки
  • Виправлення помилок
  • Покращення стилю
  • Пропозиції щодо ясності тексту
  • Платні розширені функції
  • Обмеження для складних текстів у безкоштовній версії

Language Tool

Платформа для перевірки граматики, орфографії, пунктуації та стилістики. Підтримує кілька мов, зокрема й українську.

Чим буде корисною SMM-спеціалісту:

  • підкреслює слова, які вжито не відповідно до чинного правопису (редакція 2019 року)
  • вказує на помилки не лише в гугл-документах, а й у різних онлайн-сервісах
  • хоч якою мовою писатимете, LanguageTool визначить її автоматично та надасть підказки
Переваги Недоліки
  • Безкоштовна
  • Підтримує багатомовність
  • Ураховані правила чинного правопису (редакція 2019 року)
  • Інтегрується з популярними офісними програмами
  • Менше стилістичних рекомендацій у порівнянні з Grammarly

Hemingway Editor

Програма для створення контенту, яка допомагає спростити текст і зробити його більш читабельним.

Чим буде корисною SMM-спеціалісту:

  • покращить читабельність тексту
  • зробить текст простішим і зрозумілішим для широкої аудиторії
Переваги Недоліки
  • Визначає складні речення
  • Виділяє пасивний стан і складні слова
  • Спрощує текст
  • Фокусується лише на простоті й не враховує тональність чи креативність тексту

Використовуйте ці програми, щоб створювати грамотний, унікальний і цікавий контент.

Висновки               

Ось і все. Це вся наша добірка інструментів, які допоможе покращити ваш контент. Звісно, кожного дня з’являються нові тренди та нові застосунки, тому регулярно стежте за новинками на ринку й не бійтеся експериментувати. І, коли обиратимете програми, звертайте увагу на їхній функціонал, інтуїтивність інтерфейсу і вартість.

А якщо ви мріяли почати свій шлях в SMM та дізнатися, як знаходити перших клієнтів і зацікавлювати своїм контентом із перших секунд, запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас із покрокового плану розвитку в цій професії. До зустрічі!

Автор статті:  
Поліщук Яна