Скільки заробляють спеціалісти у сфері диджитал-маркетингу в Україні у 2024 році

Нині на сайтах із пошуку роботи є багато актуальних оголошень із вакансіями у сфері диджитал-маркетингу. Можна одразу помітити, що це високооплачувана робота, бо роботодавці пропонують зарплати вище середнього. Чи насправді все так просто й скільки реально заробляє ІТ-робітник? Спробуємо розібратися.

Середня зарплата IT-фахівців в Україні у 2024 році

Війна відчутно вдарила по всіх напрямах digital-маркетингу. Та зарплати спеціалістів уже майже вдалося повернути до довоєнного часу — принаймні в гривнях. 

Досвідчені спеціалісти з високим рівнем володіння англійською й відмінними знаннями мов програмування можуть розраховувати на 140-150 тис. грн. Ті, хто розбираються в JavaScript, TypeScrypt і регулярно працюють із ними, у середньому отримують 128 тис. грн. Однак є низка професій, де робітники з мінімальними знаннями англійської заробляють від 90 тис. грн.

Середня зарплата програмістів в Україні коливається від 50 до 70 тис. грн. Є категорії спеціалістів, які поки що опановують базу в цій сфері, тому отримують набагато менше.

У 2024 році залежно від специфіки роботи зарплата айтішників така, як далі в списку.

  • Backend-розробник. Створює та підтримує правильну роботу сайту або додатка. За даними Work.ua, середній заробіток становить 45 тис. грн.
  • Frontend-розробник. Розробляє зовнішній вигляд сайту або застосунку. У середньому отримує 30 тис. грн.
  • Fullstack-розробник. Універсальна професія, в якій поєднані функції двох зазначених вище спеціалістів. Його робота оцінюється в 60 тис. грн на місяць.
  • DevOps. Це щось середнє між автором продукту і програмістом, що підтримує його роботу. Заробітна плата цього фахівця становить близько 55 тис. грн.
  • Software Engineer. Створює, аналізує, тестує програмний код. У середньому заробляє 35 тис. грн.
  • Сисадмін. Забезпечує функціонування комп'ютерної техніки, мережі та програмного забезпечення. Зазвичай йому платять близько 20 тис. грн.
  • QA engineer. Це фахівець з якості розробки ПЗ, його оклад становить приблизно 20 тис. грн.

Якщо підсумувати, то середня заробітна плата програмістів та розробників в Україні залежить від обраної сфери роботи, затребуваності спеціалізації, досвіду й знання іноземної мови.

Вплив рівня досвіду на заробітну плату програмістів і розробників

Скільки отримують IT-спеціалісти залежно від досвіду роботи, цікавить і новачків, і досвідчених робітників. Найменше отримують фахівці, які тільки розпочали свій шлях айтішника. Пропрацювавши три місяці, вони можуть розраховувати на невелику зарплату, зокрема від 15 тис. грн. Але через рік, якщо робота приносить бажаний результат, спеціаліст отримує до 40 тис. грн. Розробники, які мають за плечима кілька років роботи в цьому напрямі, заробляють до 130 тис. грн. Висококваліфіковані професіонали з великим досвідом роботи мають зарплату близько 200 тис. грн.

Отже, рівень досвіду суттєво впливає на заробітну плату програмістів і розробників. Що більше досвіду у фахівця, то вищою є його заробітна плата.

Роль знання англійської мови у визначенні рівня зарплати IT-спеціалістів

Знання англійської мови відіграє важливу роль у визначенні рівня зарплати для IT-спеціалістів із кількох причин.

  1. Глобальний ринок праці. Англійська є мовою міжнародного спілкування у сфері інформаційних технологій. Багато компаній працює у міжнародному середовищі, спілкуючись із клієнтами, партнерами та колегами з усього світу. 
  2. Доступ до ресурсів та інформації. Багато матеріалів, документації та інструкцій у сфері IT доступні саме англійською. Знання іноземної дає спеціалістові неоціненну можливість знаходити важливу інформацію, щоб удосконалювати свої навички.
  3. Комунікація в команді. Багато технологічних проєктів виконуються в міжнародних командах, де англійська є основною мовою спілкування.
  4. Можливості для кар'єрного зростання. У багатьох випадках, зокрема у великих технологічних компаніях, знання англійської може бути необхідним для кар'єрного зростання. Спеціалісти, які володіють іноземною, мають доступ до ширшого кола можливостей для професійного розвитку й підвищення заробітної плати.

Сучасні програмісти покращують свої знання англійської мови. Зараз можна сміливо говорити, що відсоток тих, хто має Upper-Intermediate, постійно збільшується.

Інтервал заробітних плат у сфері диджитал-маркетингу в Україні

Нещодавні дослідження, проведені в січні 2023 року, показали, що українські розробники можуть отримувати до 300 тис. грн — це найвища зарплата. Щоправда, її отримує лише 1% айтішників. За результатами дослідження DOU, за останні пів року середній оклад фахівця з високою кваліфікацією залишився незмінним — це 125 тис. грн.

За підсумками 2023 року можна побачити зростання зарплат програмістів і розробників із багатим досвідом і вражаючим рівнем знань. Для менш досвідчених програмістів усе залишається майже без змін.

У грудні 2023 року четверта частина IT-співробітників отримали високі зарплати. Виходило від 170 тис. грн. Мінімальний оклад програмістів становив 65 тис. грн. Той самий 1%, чия робота оцінюється найвище, отримував від 330 грн.

Автор статті:  
Горова Поліна